Hyviä koirarotuja perheille – pienet koirat

Kun koiran hankintaa aletaan perheen sisällä miettiä, on hyvä tarkastella omia menoja, vaatimuksia ja miljöötä. Varsinkin moniin kaupunkikoteihin sopii parhaiten pienikokoinen koira, sillä asunnoissa ei ole välttämättä tilaa isolle koiralle. Vaikka pieniä koiria yhdistää fyysinen koko, on monessa muussa asiassa eroja pikkukoirienkin välillä – esimerkiksi turkin hoitaminen eroaa suuresti lyhyt- ja pitkäkarvaisilla koirilla. Mutta mikä pieni koirarotu sopisi juuri sinun perheeseesi parhaiten? Lue tästä artikkelista esittely neljästä erilaisesta pienestä koirarodusta.

Lyhyt- ja pitkäkarvainen chihuahua

Maailman pienimmäksi koiraroduksi tituleerattu chihuahua on alunperin Meksikosta kotoisin oleva koirarotu. Chihuahuan säkäkorkeuden tulisi olla enintään 23 senttiä ja painon tulisi olla puolentoista kilon ja kolmen kilon väliltä. Chihuahalla on sekä lyhyt- että pitkäkarvaisessa versiossa paljon sallittuja värejä, ainoastaan marmoroitu turkki eli merle on kielletty. Chihuahua-rotuisilla koirilla voi esiintyä jonkin verran geneettisiä terveysongelmia pitkälle viedyn jalostuksen vuoksi: esimerkiksi polvi- ja lonkkaongelmat ovat kohtuullisen yleisiä.

Chihuahuan haaste rotuna on sen luonne. Chihuahuat ovat tunnetusti jääräpäisiä ja toisinaan arkoja, mikä voi aiheuttaa tai olla suurena riskitekijänä ongelmakäyttäytymiselle, kuten räyhäämiselle ja haukkumiselle. Jos perheessä ei siis ennestään ole ketään, jolla olisi koirista kokemusta, kannattaa keskustella tarkkaan chihuahua-kasvattajien kanssa siitä, millaisia koiria olisi mahdollisesti tiedossa. Toinen kääntöpuoli chihuahuan luonteessa on se, että ne ovat energisiä, perhettään rakastavia ja voimakastahtoisia koiria – koostaan huolimatta.

Cavalier Kingcharlesinspanieli

Tätä hurmaavaa koirarotua kutsutaan myös lyhemmin cavalieriksi. Tämä rotu on kotoisin Britanniasta ja sen historia ulottuu todella pitkälle: sitä on käytetty hovin seurakoirana jo 1400-luvulta lähtien. Cavalier on hieman aiemmin esiteltyä chihuahuaa isompi, mutta senkin paino jää alle kymmenen kilon ja säkäkorkeudenkin tulisi olla maksimissaan 35 senttiä. Tunnusomaisin piirre tässä rodussa on sen hurmaavat korvat, jotka ovat suuret ja roikkuvat ilmeikkäiden kasvojen sivulla pitkällä.

Luonteeltaan Cavalier Kingcharlesinspanielit ovat iloisia, rauhallisia ja todella avoimia, joten ne sopivat mainiosti vaikka ensimmäiseksi koiraksi perheeseen. Cavalierit eivät saa olla millään tavalla aggressiivisia tai puolustelevia, joten ne sopivat hyvin pienempienkin lasten leikkikaveriksi. Cavalier on perusterve rotu, mutta sydämen terveyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota joillain cavaliereilla esiintyvän sydänvian vuoksi. Cavalier-rodun keski-ikä on noin kymmenen vuotta.

Yorkshirenterrieri

Riittääkö kodissanne tilaa vauhdikkaalle ja energiselle pienelle vipeltäjälle? Jos näin on, kannattaa harkita perheen koiraksi pientä yorkshirenterrieriä. Terrieritaustastaan huolimatta nämä koirat ovat sydämellisiä ja rakastavat viettää aikaa oman perheensä kanssa. Pienen kokonsa ansiosta nämä koirat sopivat erinomaisesti myös kaupunkielämään ja pienempiin asuntoihin, mutta tällöin omistajan täytyy pitää huolta koiran tarpeellisesta liikuntamäärästä. Luonteeltaan yorkshirenterrierit eli tutummin “yorkit” ovat iloisia ja niillä on edelleen vahva saalistusvietti rottakoirataustansa ansiosta.

Yorkshirenterrieri on vanha rotu ja se on säilynyt melko terveenä. Pieneksi koiraksi jalostamisen myötä rodussa on kuitenkin alkanut ilmetä samantapaisia sairauksia kuin muilla pitkälle jalostetuilla koirilla, eli esimerkiksi ongelmia polvinivelten kanssa. Yorkshirenterrierin turkki vaatii hieman hoitoa, mutta turkin voi myös trimmauttaa lyhyeksi, jolloin se on äärimmäisen helppohoitoinen. Yorkshirenterrierit elävät noin 10-15 vuotiaiksi.

Maltankoira

Pieni ja pippurinen, valkoturkkinen maltankoira on luonnostaan erinomainen seurakoira erilaisiin perheisiin. Se kiintyy voimakkaasti perheeseensä ja kaipaakin paljon seuraa – omistajien kannattaa siis pitää huolta siitä, että koira saa päivittäin tarpeeksi tekemistä ihmisten tai muiden koirien kanssa.

Maltankoira on pienikokoinen ja väriltään aina valkoinen. Se on vanha ja terve rotu, ja voi elää jopa 15-vuotiaaksi. Turkki vaatii jonkun verran huolenpitoa, mutta sen voi leikata myös lyhyemmäksi, jolloin se on helppohoitoisempi.