Koiranpentu tulee taloon – pennunomistajan muistilista

Kun lapsi pyytää vanhemmiltaan lahjaksi jotain, niin hyvin usein pyyntö pyörii oman lemmikin ympärillä. Erityisesti koirat ja koiranpennut ovat lasten mieleen – eikä vain lasten, vaan usein myös aikuiset ihastuvat hurmaaviin pentuihin ja ajatukseen omasta lemmikistä. Kun päätös oman koiranpennun hankinnasta on tehty, niin mitä seuraavaksi? Lue tästä artikkelista vinkkejä siihen, mitä tulee ottaa huomioon, kun koiranpentua lähdetään etsimään ja hankkimaan.

Selvitä, minkä rotuinen koira perheeseen sopii

Jotta uusi perheenjäsen sopisi perheenne arkeen mahdollisimman hyvin, kannattaa ottaa huomioon, minkä rotuisen koiran perheeseen hankkii. Esimerkiksi perheen asumismuoto voi määrittää sen, millainen on järkevä rotu uudelle perheenjäsenelle. Pienessä tilassa kaupungissa olevassa kerrostaloasunnossa asuvalle perheelle sopii paremmin pieni koira kuin iso. Maalla asuva perhe voi taas hankkia isommankin koiran, sillä koiralla on silloin vapaampaa temmellystilaa esimerkiksi pihapiirissä. Rotua valitessa kannattaa ottaa myös huomioon se, kuinka aktiivista koirakaveria perheeseen etsitään.

Koirarotuja, jotka on hyväksytty Suomen Kennelliittoon, on satoja erilaisia. Lisäksi rotujen sisällä voivat vaihdella esimerkiksi koiran koko sekä karvan laatu ja väri. Sopivaa rotua voi etsiä lähipiiristä ja ottaa vaikka tuttavien koira lainaan – näin myös huomaatte, sopiiko koira ja koiran tarpeet arkeenne oikeasti. Rodun valinnassa kannattaa hyödyntää myös lukuisia netistä löytyviä, ilmaisia koirarotutestejä, joissa voit testata parhaimman rodun itsellesi tai perheellesi.

Pennunomistajan tavaralista

Uusi koira tulee taloon, mutta mitä ihmettä koira oikeastaan tarvitsee? Koiralle, varsinkin pennulle, pitää taata tietenkin tarpeeksi lepoa, laadukasta ruokaa ja raikasta vettä sekä pääsy luonnollisille tarpeille. Jos koiranomistajuudesta haluaa kuitenkin tehdä astetta hauskempaa ja varmistaa, että koiralla on varmasti kaikki mitä se tarvitsee, ota tavaralista talteen!

  • Kaulapanta tai valjaat

Koiraa tulee ulkoiluttaa kytkettynä, etenkin kaupunkialueella. Tähän paras tapa on yhdistää kaulapanta tai valjaat talutushihnaan. Kasvattajan luomista tavoista ja koiran mieltymyksistä riippuen voi käyttää kumpaa tahansa. Yleisesti pienille koirille turvallisempi vaihtoehto ovat valjaat, jotta veto ei osu huonolla tavalla suoraan kaulaan. Kaulapantoja ja valjaita löytyy useissa eri väreissä ja kuoseissa sekä useista eri materiaaleista valmistettuna. Kotimaiset tuotteet ovat usein hyviä ja tarkasti suunniteltuja.

  • Talutushihna

Jotta koiran voi pitää kytkettynä, pannan ja valjaiden kanssa tarvitaan ulkoiluttamiseen talutushihnaa. Hihna kannattaa valita niin, että se tuntuu hyvältä omistajan kädessä ja on suhteutettu koiran kokoon – isolle koiralle ei kannata ottaa hentoa hihnaa. Myös fleksiä voi harkita koiran ulkoiluttamisessa, sillä se takaa koiralle pidemmän liikkuvuuden.

  • Heijastinliivi tai vilkkuvalo

Varsinkin pimeille ajoille on tärkeää hankkia heijastinliivi tai vilkkuva valo, jonka voi kiinnittää esimerkiksi talutushihnaan. Tällä taataan koiran ja omistajan turvallisuus tienvarsilla.

  • Ruoka- ja juomakuppi

Koiralla olisi hyvä olla oma ruoka- ja juomakuppi ja vakiintunut ruokailupaikka, jotta ruokailusta tulee koiralle mahdollisimman turvallista ja stressitöntä. Kuppeja on tuhansia erilaisia. Ahmiville koirille voidaan hankkia ahmijan kuppi, jonka muotoilu estää hotkimista ja rauhoittaa ruokailua. Juomakupissa tulee aina olla saatavilla raikasta vettä.

  • Lelut ja puruluu

Jotta koiranpentu ei tylsisty, tulee sillä olla lelu tai erilaisia leluja. Vain testaamalla selvität, pitääkö koirasi enemmän esimerkiksi vetoleikeistä kuin heittelyleikeistä. Vaikka leikkiminen ja lelujen järsiminen edesauttaa koiran hampaiden hyvinvointia, on koiralle silti hyvä hankkia erillinen puruluu. Näin koira ei järsi hampaitaan esimerkiksi sohvaan.

  • Harja ja kynsisakset

Joidenkin koirien turkki vaatii enemmän hoitoa kuin toisten, ja kasvattajilta saa paljon vinkkejä oikeiden turkinhoitovälineiden hankkimiseen. Kynsisakset ovat myös tärkeä koiranomistajan varuste, sillä koiran kynnet tulee leikata yhden- tai kahden viikon välein.