Miten uuden koiran kanssa käyttäydytään?

On mahtavaa, kun odotetun uuden perheenjäsenen on aika saapua kotiin. Koira haetaan kennelistä, käydään läpi kasvattajan kanssa perusasioita ja laitetaan tuliterät varusteet koiranpennulle. Mutta mitä sitten, kun saavutaan ensimmäistä kertaa koiran kanssa uuteen kotiin? Miten koiran koulutus tulisi aloittaa? Lue vinkit tästä artikkelista.

Ole pennun kanssa kotona, äläkä jätä sitä yksin

Kun koiranpentu saapuu taloon, sitä ei saisi jättää kotiin yksin pitkiksi ajoiksi. Sen takia olisi hyvä, että koira otetaan esimerkiksi kesäloman aikaan, jotta sillä olisi seuraa ainakin ensimmäiset pari viikkoa kotona. Koiranpentu tarvitsee nuorena erittäin paljon huomiota, joten sitä ei edes voisi jättää yksin juuri ollenkaan. Lisäksi koira tarvitsee mahdollisimman paljon tukea tottuakseen uuteen elinympäristöönsä ilman sisarusten ja emon läsnäoloa.

Pennun kasvaessa hieman isommaksi on sitä hyväkin alkaa totuttamaan yksinoloon ensin vaikka tunti kerrallaan. Tämän jälkeen yksinoloa on helppo opettaa aina vain pidempiä aikoja.

Koiranpentu tarvitsee säännöllistä huomiota, monta kertaa päivässä

Koiranpennulla on yhtä vaativia tarpeita kuin ihmislapsellakin. Se pitää esimerkiksi ruokkia useasti päivässä pienin annoksin ja se pitää viedä todella usein tarpeilleen, jos koiranpennun haluaa opettaa sisäsiistiksi. Koira pitää ruokkia ainakin neljä kertaa päivässä ja viedä se jokaisen ruokailun ja juomahetken jälkeen ulos tarpeilleen. Sama pitää toistaa aina unen ja leikin jälkeen – eli koiraa pitää ulkoiluttaa helposti jopa 20 kertaa päivässä pentuaikoina. Koska koira rakastaa rutiineja, on haastavimman pentuajan jälkeen hyvä opettaa säännöllisiä ruokailu- ja ulkoiluaikoja.

Opeta koiralle alusta asti haluamasi käskyt – ja ole johdonmukainen

Koirat oppivat ehdollistumalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koira tietää jääkaapin oven avautumisen äänestä, että joku saattaa mahdollisesti tiputtaa ruokaa lattialle. Ehdollistuminen toisaalta helpottaa koiran kouluttamista, mutta muista myös varoa ehdollistumista esimerkiksi aiemmin mainitulle jääkaapille. Koiran motivaationlähteen selvittäminen on myös hyvin tärkeää alusta alkaen: arvostaako pentu enemmän leikkiä, nameja vai rapsutuksia? Oikealla motivoinnilla saat koulutettua pentua parhaiten. Jokaisen koiran olisi hyvä totella ainakin seuraavia käskyjä:

  • Luoksetulo

Koiran tulee osata tulla tarvittaessa luokse pidemmänkin matkan takaa. Tähän on hyvä opettaa joko lyhyt ja ytimekäs käskysana tai esimerkiksi vihellys. Luoksetulo on yksi tärkeimpiä taitoja opettaa koiralle, sillä sen avulla voidaan ehkäistä monia vaaratilanteita.

  • Paikka

Yhtä lailla tärkeä käsky on “paikka”. Koiran tulee pysyä paikallaan ärsykkeidenkin keskellä, sillä esimerkiksi vilkkaalla alueella koira ei voi säntäillä ympäriinsä vahingoittamatta itseään tai muita. Tätä käskyä voidaan hyödyntää myös koiran terveyttä edistävien toimenpiteiden, kuten hampaidenpesun tai kynsienleikkuun parissa. Taito on hyödyllinen myös eläinlääkärikäynneillä ja vaikka trimmaamoissa.

  • Istu ja maahan

Istu ja maahan ovat samankaltaisia käskyjä kuin paikka, mutta auttavat koiraa rauhoittumaan entistä enemmän. Niiden opettaminen on hyödyllistä tulevaisuuden kannalta, ja koiran voi opettaa esimerkiksi makaamaan auton takatilassa matkustettaessa.

  • Vapaa

Tämä käsky kertoo koiralle, että se saa vapaasti kulkea ja tutkia ympäristöään. Vaikka käsky antaa koiralle vapautta, se myös vahvistaa luoksetulon ja paikallaolon viestiä.

Erittäin tärkeää koiraa kouluttaessa on pitää mielessä johdonmukaisuus: et voi yhtäkkiä muuttaa käskyä, jonka olet koiralle antanut tai elettä, jolla koiran haluat tietyn tempun tekevän. Koiran kouluttamista voi monessakin mielessä verrata lapsen kasvattamiseen: samaa asiaa pitää toistaa monta kertaa, jotta koiranpentu oppii asian. Kouluttamisessa kärsivällisyys on valttia, sillä koiralle ei saa suuttua räyhäämällä ja huutamalla. Pentu tarvitsee aikaa myös uusien asioiden oppimiseen: esimerkiksi sisäsiistiksi oppiminen voi toisilla koirilla viedä jopa vuoden.