Koiran ruokinta ja siihen liittyvät välineet

Koira on lemmikkieläin, ja ollakseen onnellinen se kaipaa päivittäin ruokaa, vettä, unta ja aktiviteettia. Koira voi siis tyytyä vähäänkin ja olla helppo kumppani perheille. Jotta koiralla olisi kuitenkin mahdollisimman laadukas ja pitkä elämä ilman vaivoja, tulisi omistajan kiinnittää huomiota koiran ruuan laatuun. Varsinkin koiran kasvaessa tarvitsee kiinnittää huomiota tarpeeksi ravintorikkaaseen ruokaan, jotta koira ei koe terveydellisiä ongelmia tai kasvun esteitä.

Perustarpeiden lisäksi on huomioitava koiran yksilölliset tarpeet

Kaikilla koirilla on samoista perustarpeista huolimatta myös yksilölliset tarpeet, jotka tulee huomioida oikeanlaisen ruokailun suunnittelussa. Koiralla voi olla myös erityisiä tarpeita ruokailussa, mutta itse ruuan ulkopuolelta: esimerkiksi suurille koiraroduille korkealla olevat kulhot ovat parempia, ja chihuahua saattaa haluta syödä ruokansa mahdollisimman tasaisesta astiasta pienen kokonsa vuoksi. Kerromme tässä artikkelissa erilaisista ruuista ja ruokailuun liittyvistä välineistä, jotka auttavat sinua tarjoamaan koirallesi entistä paremman ruokailukokemuksen niin itse ruuan kuin ruokailuun käytettävien välineiden kautta.

Arkinen ruokinta

Koira pitää rutiineista. Tämän vuoksi on tärkeää, että koiralle annetaan ruoka melko samaan aikaan joka päivä. Antamalla ruuan säännöllisin väliajoin samoina ajankohtina tiedät myös sen, milloin koirasi olisi hyvä päästä luonnollisille tarpeilleen, eikä vahinkoja pääse sattumaan.

Koiralle on tärkeää syöttää päivittäin koiralle tehtyä laadukasta ruokaa. Suurin osa ihmisten ruuista ei ole soveltuvaa ruokaa koiralle, eikä sisällä esimerkiksi tarpeeksi proteiinia. Kun hankit koiran, kysy kasvattajalta koiran ruokailutottumuksista.

Millaisia välineitä koira tarvitsee ruokailua ajatellen? Perustarpeisiin riittää vain laadukas ja turvallisesta materiaalista valmistettu kulho ruualle sekä vedelle, jota puhdistetaan säännöllisesti. Tämän lisäksi koiralle voi hankkia esimerkiksi suuren koon takia erilaisia apuvälineitä ruokailuun – esimerkiksi tanskandoggeille on saatavilla keittiön apujakkaran kaltaisia telineitä, joihin kupin voi laittaa, eikä koiran tarvitse syödä liian matalalla.

Myös koiran ruokailutavasta riippuen voi olla hyvä harkita erilaisia kulhoja ruokailuun. Joillain koiraroduilla ja -yksilöillä on esimerkiksi taipumusta ruuan hotkimiseen liian nopeasti, jolloin pureskelemattomuus, hotkinnan aikana runsaasti nielty ilma ja nopea tahti voivat aiheuttaa koiralle pahojakin ruuansulatusvaivoja. Tällöin kannattaa ruokailuvälineeksi valita ahmijalle tarkoitettu kulho.

Ahmijakulhoja on hieman erilaisia – on ensinnäkin eri kokoisia kulhoja. Tämän lisäksi niiden muoto ja “juju” saattavat vaihdella: toiseen on muotoiltu pylväitä ehkäisemään ruuan helppoa saantia ja toisessa ruoka piiloutuu erilaisiin koloihin, joista koiran pitää se kaivaa. Keskustele kasvattajan ja tuotetta myyvän myymälän edustajan kanssa siitä, mikä malli olisi omalle koiralle se paras – myös kokeilemalla selviää.

Laadukasta koiranruokaa löytyy tavallisesta ruokakaupasta sekä lemmikkieläinliikkeistä. Erilaisia koiranruokamerkkejä ovat esimerkiksi Royal Canin, Hau Hau Champion, MUSH, Canagan ja Sam’s Field. Koiranruokaa saa yleisesti kuivana nappulana tai raksuna, märkäruokana, ruokamakkarana tai raakapakasteena. Voit myös kokeilla itse tehdä koiralle erilaisia ruokia resepteillä, joita löytyy netistä tuhansia erilaisia. Erityisesti allergiakoirille voi sopia parhaiten itse tehty ruoka laadukkaista luomuaineksista. Ruuat säilyvät parhaiten hyvissä välineissä – osta siis koiranruualle tarkoitettu säilytyslaatikko tai -astia, niin takaat että niiden maku ja ravintosisältö säilyvät. Muista myös tarvittaessa koiran vitamiinilisät!

Herkkujen antaminen

Koiralle voi antaa herkkuja esimerkiksi koulutustilanteissa. Koiran herkkuja varten voi ostaa erillisiä vyölaukkuja tai takinreunaan tai muualle sopivaan paikkaan kiinnitettäviä pussukoita, joista yksittäisen herkun ottaminen on helppoa. Herkkuja voi piilottaa myös erilaisiin herkuille tarkoitettuihin puuhapeleihin, joita koira voi herkkua halutessaan pelata.

Muistathan, että koiralle ruokailu ei ole vain ruokaa, vaan tärkeä tilaisuus käyttää vanhoja, geeneihin koodattuja tapoja ruuan suhteen, kuten sen piilottaminen ja pilkkominen. Annathan siis koiralle omaa rauhaa ruokailuun!