Koiran hemmottelu

Jokaisella meistä on varmasti hetki, jolloin on päässyt erityisen hemmottelun kohteeksi. Hemmottelu tuntuu sekä hetkessä että pitkälle eteenpäin mahtavalta, eikä muistoonkaan palaaminen ole huono asia. Tämän takia myös koiralle voi antaa aika ajoin hemmotteluhetkiä – aivan kuten ihmisen, koiran onnellisuustaso kasvaa hemmottelun ansiosta.

Älä kuitenkaan hemmottele koiraasi pilalle!

Koiran hemmottelua voi ajatella kahdella tavalla: ensimmäinen tapa on hemmotella koira pilalle. Pidäthän huolen, että koirasi on hyvin peruskoulutettu, jolloin pienet arjen hemmottelut eivät sekoita koiran päätä luulemaan väärin sitä, kuka määrää kaapin paikan perheessä.

Jotta voisit hemmotella koiraasi oikealla tavalla, tulee sinun tuntea koirasi hyvin. Mieti hetki, mistä koira motivoituu temppuja opetellessaan ja tehdessään eniten – innostuuko se suosikkilelun näkemisestä enemmän kuin herkkupalan? Vai tekisikö koira mitä vain sen eteen, että saa edes pienen maistiaisen omaa herkkuaan? Kun tiedät, mikä koiraasi motivoi eniten, voit alkaa suunnitella sitä miten koiraa kannattaa hemmotella. Tässä artikkelissa esitellään eri tapoja, miten erilaisia koiria voidaan hemmotella joko kotona tai muualla.

Herkkupalat

Helppo ja koiran mielestä herkullisin tapa hemmotella koiraa on antaa sille herkkupaloja, jotka eivät kuulu normaalin arjen rytmiin. Voit antaa koiralle herkkupalan esimerkiksi rauhallisesta mielentilasta tai jonkin tempun tekemisestä. Voit myös koiraa rapsutellessasi antaa sille muutaman namipalan, niin koiran kokema nautinto maksimoituu.

Koiran hemmottelua namipalojen osalta on myös se, että tarjoaa mahdollisimman terveellisiä ja täysipainoisia herkkuja. Eläintarvikeliikkeet ja muut myymälät tarjoavat laajan valikoiman erilaisia makupaloja koirille, mutta mitä jos kokeilisit tehdä sellaisia itse? Hakukoneista etsimällä löytää paljon erilaisia reseptejä koirien herkuista – esimerkkinä itse tehdyt kanatikut tai kalkkunarullat. Koiralle voi myös leipoa vaikka kuppikakkuja tai keksejä!

Hieronta

Kun ajatellaan sanaa hemmottelu, tulee monilla ensimmäisenä mieleen hieronta. Miksi näin on? Hieronta on äärimmäisen rentouttavaa oikein tehtynä ja nostaa kehon ja mielen onnellisuustasoa selkeästi. Koira nauttii paljon silittelystä ja rapsuttelusta, sillä se stimuloi ihon herkkää tuntoaistia. Hieronta on ikään kuin seuraava askel silittelystä – ja on myös hemmottelevampi toimenpide.

Koiran voi myös viedä ammattimaiselle koirahierojalle, joka osaa varmasti hoitaa asiansa. Kun olet muutaman kerran käynyt koiran kanssa ammattihierojalla, tarkkaile käyntien aikana sivusta mitä hieroja tekee. Seuraamalla alueita ja kysymällä vinkkejä koiran kotihoitoon saat hemmoteltua koiraasi useammin kotoa käsin. Hieronta on erityisen hyvä hemmottelukeino aktiivisille koirille, jotka kilpailevat urheiluharrastuksissa tai liikkuvat muuten paljon.

Aktiivinen leikkiminen

Koira on eläin, joka polveutuu sudesta. Tämän takia koiralla on geeneissä tarve saalistaa ja leikkiä ja toimia kuten peto toimisi luonnossa. Koira nauttii ajasta kanssasi eniten silloin, kun se saa liikkua kanssasi ja leikkiä kanssasi. Varsinkin modernin elämänmuodon ja -rytmin tuoman kiireen takia on tärkeää, että koiran tarpeita huomioidaan sen mukaan, millainen koiran alkuperäinen, luonnollinen elämäntyyli on.

Moni nykykoira saa aivan liian vähän liikuntaa ja aktiviteetteja päiväänsä, mikä voi aiheuttaa tylsistymisen kautta ongelmakäyttäytymistä. Jos olet kuitenkin yrittänyt leikkiä koiran kanssa ja se ei innostu, kokeile uudelleen – mutta eri keinoilla. Toiset koirat rakastavat pehmoleluja, toinen tykkää juosta kepin perässä. Vain kokeilemalla selvität, mikä on oman koirasi suosikkitapa leikkiä. Leluintoilijat voivat vaikka kokeilla palvelua, joka tuo joka kuukausi uuden leluboksin koiralle. Boksi on täynnä erilaisia leluja ja makupaloja.

Juokseminen

Koira tarvitsee luonnostaan tilaa, jossa se voi juoksennella ja pyrähdellä vapaasti. Tämä auttaa koiraa purkamaan energiaa ja liikunta auttaa koiran hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kaupunkiympäristössä koiran voi päästää vaikka koirapuistoon juoksentelemaan, ja maalla lain säätämissä rajoissa vaikka metsään – mikä olisi sen onnellisempi näky, kuin vapaana juokseva koira?