Koirasta huolehtiminen – miten hoitaa perusasiat kotona koiran terveyteen liittyen?

Kun koira otetaan perheeseen, tulee arkeen paljon uusia rutiineja. Hieman rodusta riippuen, toiset koirat vaativat enemmän työtä kuin toiset, esimerkiksi turkin suhteen. Mutta mitkä ovat perusasioita, joita koiran terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ihmisen tulisi hoitaa? Lue tästä artikkelista vinkkejä siihen, miten hoidat koirasi terveyttä ja hyvinvointia mahdollisimman hyvin kotioloissa.
Koiran turkin hoito kotona
Koirarotuja on satoja, ja saman verran on erilaisia turkkeja. Jokaisen koiran turkki on siis erilainen ja vaatii omanlaistaan hoitoa. Ota selvää haluamastasi rodusta etukäteen ja tutustu, millaista hoitoa turkki vaatii. Tarvitseeko turkkia esimerkiksi harjata päivittäin tai trimmata kerran kuussa? Osan turkinhoidosta voi hoitaa kotoakin. Esimerkiksi muutaman ammattilaisella käynnin jälkeen turkin voi pestä, kuivata ja trimmata tai siistiä kotona mainiosti.
Turkin kuntoon vaikuttaa moni asia, ensinnäkin rotu ja geenit. Toisekseen turkin kuntoon vaikuttavat esimerkiksi se, millaista ruokaa koira syö ja annetaanko koiralle jotain turkin kuntoa parantavaa ravintolisää. Myös ympäristö vaikuttaa turkin kuntoon siinä missä esimerkiksi ikä ja hoitaja. Yleisesti turkkia voi hoitaa pesemällä sitä ja harjaamalla harvalla piikkikammalla. Monet koirat pitävät harjaamisesta, vaikka turkki ei sitä tarvitsisikaan.
Koiran turkin pesua kannattaa miettiä aina kaksi kertaa. Vaikka omistajan mielestä turkki voi tuntua rasvaiselta ja likaiselta, sitä se ei useinkaan ole. Koiran turkki tarvitsee luonnollisia öljyjä joita siihen erittyy ihosta, joten niitä ei saa pestä pois. Koira tulee kuitenkin aina pestä, kun turkki on likainen, sillä lika voi aiheuttaa vakavia ongelmia koiran turkille ja yleiselle terveydelle. Pienempiä likoja, kuten kuraiset tassut, voi pestä useammin, eikä koko koiraa tarvitse tällöin pestä.
Koiran turkin pesu tulee tehdä huolellisesti ja vain koirille tarkoitetuilla shampoilla, sillä ne ovat paljon hellävaraisempia kuin ihmisten tavalliset shampoot. Lisäksi koiraa kastellessa tulee varoa sitä, että vettä ei mene silmiin tai korvakäytävään. Pesun jälkeen koiran turkin voi kuivata varovasti pyyhkeellä tai föönillä. Föönillä kuivatessa kannattaa pitää huolta siitä, ettei puhallus ole liian kuumaa koiralle.
Koiran kynsien hoito kotona
Koiran totuttaminen kynsien leikkuuseen pienestä pennusta pitäen on todella tärkeää, sillä koiran tulee olla totaalisen rauhallinen kynsienleikkuun ajan. Koiran kynsien leikkaaminen on oikeilla välineillä helppoa ja ei missään nimessä satu koiraa. Koira kuitenkin luonnostaan arastaa ihmisen kosketusta jalkojen alaosaan ja tassuihin, mistä syystä monet koirat hermoilevat ja rimpuilevat kynsienleikkuun parissa.
Koiran kynnet tulee leikata varovasti ja niitä ei saa missään nimessä leikata tyveen asti. Jos kynsi leikataan tyveen asti, leikataan myös poikki kynnen sisällä olevat verisuonet ja hermot. Kynnestä alkava verenvuoto on todella voimakasta eikä lakkaa herkästi. Jos et uskalla leikata koiran kynsiä tarpeeksi, voit myös yrittää viilata kynsiä lyhyemmäksi. Koiran kynnet tulisi leikata noin kahden viikon välein, mutta tarkkaile aina koirasi kynsien kasvunopeutta ja ota huomioon, että ulkona touhuillessa kynnet kuluvat luonnollisesti.
Koiran hampaiden hoito kotona
Myös koiran hampaita tulee tarkkailla ja hoitaa kotioloissa, sillä etenkin pienikokoisilla roduilla on taipumusta huonoihin hampaisiin. Kuten ihmisillä, koiran hampaissa on plakkia, joka voi aiheuttaa ikävää ientulehdusta ja muodostaa kovettuessaan hammaskiveä hampaan pintaan.
Kuten ihmisten, myös koirien hampaita tulisi harjata säännöllisesti. Koiran hampaat tulisi ihanteellisessa tilanteessa harjata päivittäin joka puolelta, mutta myös pinnallisempi harjaus auttaa koiraa ja ehkäisee koirien yleisintä tulehdusta eli ientulehdusta. Puruluut auttavat todella paljon koiran hampaiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä, sillä ne puhdistavat myös hampaita.